Hallo Frans, mijn naam is Daphne uit Dongen. Ik heb sinds een tijdje
een lieve vriend. Hij heeft als hobby's wandelen en dammen. Dat wandelen is o.k., goed voor z'n gezondheid en hij komt tot rust. Hij gaat ook de vierdaagse lopen, prima hoor. Maar over dat dammen maak ik me toch een beetje ongerust. Hij is er constant mee bezig!

Laatst moest ik zelfs een toernooi meespelen van hem. Nou zijn er mannen die hun vrouwen tot andere dingen dwingen, dus in dat opzicht valt het nog mee. Maar de afgelopen weken heeft hij het wel erg vaak over ene Truus, waar hij graag mee speelt. Kijk, ik kan de concurrentie op een hoop terreinen aan, maar ik ben niet zo'n damster. Wat moet ik doen?

Hoi Daphne. Ik snap je punt. Wij hebben namelijk ook zo'n man op de club. Alleen die houdt ook nog van hardrock. Tijdens het wandelen knettert de hardrock uit z'n walkman en probeert hij onschuldige wandelgenoten te verleiden tot partijtjes blinddammen.

Uiteindelijk hebben we hem een therapeutisch damdieet voorgeschreven. Dat bestaat uit Chezdickchoco tijdens het dammen en Bonobobier erna. Hij wordt er wel een beetje dik van, maar het helpt wel. En maak je niet sappel over Truus: ze heeft geen borsten en uitsluitend kunstmatige intelligentie. Dus gooi gewoon je vrouwelijke charmes in de strijd!
Hallo Frans, mijn naam is Bennie. November vorig jaar was ik in Concordia in Brummen. Daar kom ik wel vaker, maar dit keer waren er vrouwen aan het dammen. Man, ik keek m'n ogen uit. Niet zozeer vanwege het dammen, maar er zaten een paar mooie vrouwen bij! Dat had de organisatie ook door, want ze hadden allerlei touwen gespannen zodat je ze niet aan kon raken. Maar goed, de dames waar ik op val blijken allemaal uit de voormalige Sovjet Unie te komen. En ze hebben stuk voor stuk een Nederlandse dammer als partner. Wil ik dus een kans maken dan zal ik aan het dammen moeten. Nu vraag ik me af of jij me kunt vertellen bij welke club ik het meeste kans maak op een ontmoeting.

Hoi Bennie. Tja daar vraag je me wat. Eigenlijk weet ik niet of ik je vraag wel wil beantwoorden. Kijk Bennie, de dames in kwestie zijn niet bij een damclub gegaan om een man te ontmoeten. Laat staan een andere man. En wat jou betreft: iedereen heeft z'n redenen om te gaan dammen. Maar de meesten toch omdat ze het een leuk spelletje vinden. Dat zou voor jou ook moeten gelden. Zo niet, zie er dan van af. En er zijn ook andere manieren om met dames uit de door jou bedoelde landen in contact te komen. Kijk bijvoorbeeld eens op http//bride.ru/.Het ga je goed Bennie!
Hallo Frans, mijn naam is Katie. Jij kent mij niet, maar ik volg met belangstelling jouw rubriek. M'n complimenten hoor, Dr. Phil kan er punt aan zuigen! Ik ben parttime vrijgezel en heb een lieve vriend leren kennen. Het is mijn eerste vriend die graag damt. Hij zegt dat dammen een spel met grote diepgang is. Nou heb ik hem nog nooit betrapt op enige diepgang, maar dat ter zijde. Zelf dam ik niet meer. Komt omdat m'n vader me nooit liet winnen, niet echt een stimulans. Maar ook dit ter zijde. Mijn parttime vrijgezelschap brengt met zich mee dat ik alleen de donderdagavonden voor mijn vriend beschikbaar heb. En laat dat nou net zijn damavond zijn. Nou moet ik hem meegeven dat hij speciaal voor mij nog maar n keer in de twee weken damt. De andere donderdagavonden zijn voor mij. Daar kan ik je nog heel wat over vertellen, maar dat past niet in jouw rubriek denk ik. Maar nu komt het. Op zijn damavonden wil hij wel graag contact met me hebben. Hij zet dan z'n mobiel op trilstand en stopt 'm in z'n broekzak. En dan moet ik hem elk kwartier een sms-je sturen, met bij voorkeur prikkelende teksten. Hij vindt dat opwindend, zowel het trillen in z'n broekzak als mijn bericht. En hij zegt dat het hem er aan herinnert dat hij voor mijn eer speelt. In het begin ging dat goed. Hij won steeds en dat kon ik de andere donderdagavonden merken ook! Maar de laatste tijd verliest hij. En gebeurt er op onze avonden niets meer. Ik baal als een stekker Frans en een oplossing zie ik niet. Help!

Hoi Katie. Nou, je schetst hier wel een probleem hoor. Kijk wij dammers zijn wel gewend aan liefdesperikelen. Geluk in de liefde betekent vaak geen geluk in het spel. In jouw geval gaat het n slecht in je vriends spel n in de liefde. Daar moeten we iets aan doen. Op de club hebben wij ook een lid die regelmatig sms-jes ontvangt. Maar hij loopt dan ook nog eens van het bord weg en gaat lopen telefoneren met z'n geliefde. Dat getuigt niet echt van respect voor z'n tegenstander en juiste omgangsvormen. Het leidde tot irritaties en dus hebben wij hem er op aangesproken. Z'n vriendin bezoekt nu de clubavonden en gaat dan zitten lezen of memo's schrijven voor haar werk. Ons clublid is een stuk rustiger, speelt aanzienlijk sterker en de andere clubleden vinden het prettig een mooie vrouw in hun midden te hebben. Kortom, iedereen gelukkig. Je begrijpt waar ik naar toe wil. En, Katie, wellicht komt het zelfs zo ver dat je nog eens een potje damt. Misschien laten ze je ook een partij winnen! Maar dat ter zijde.
Vraag het Frans
In vraag het Frans geeft onze clubpsycholoog antwoord op de brandende vragen die hem bereiken
Online-psycholoog maakt einde aan dammen gerelateerde depressie
dinsdag 9 augustus 2005 16:38
Het klassieke beeld van de patint die bij de psycholoog op de bank ligt, behoort sinds kort tot het verleden. De Hoornse Damclub Het Probleem biedt als eerste in Nederland ook behandelingen aan via internet. De online-therapie is nu nog uitsluitend gericht op de behandeling van aan dammen gerelateerde depressies, maar zal in de toekomst worden uitgebreid.
Damclubpsycholoog Frans Langelijn