Piet in aktie Uit één van Piet's notatieboekjes Piet karakteristiek
Piet Singer, dammer (2-4-1923 / 4-8-2006)
Hij leerde het van z'n grootvader. En op z'n vijftiende ging hij het proberen bij een 'echte' club: Damclub de Volharding uit
Wijdenes. Piet's vader speelde daar ook.

De damclub viel onder de toenmalige West-Friese Dambond. En dat betekende op de fiets de regio in. Al snel daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit, het dammen viel stil gedurende die jaren.

Teun Swier en Piet Singer waren de betere dammers uit Wijdenes. Toen er na de oorlog weer gespeeld kon worden fietsten de mannen wekelijks naar Venhuizen, ze speelden bij O.K.K (Oefening Kweekt Kennis).
Daarna speelde Piet bij de toenmalige Hoornse Damclub Hollandia. De thuisbasis van Hollandia was café de Vier Winden aan het Nieuwe Noord. Uit deze tijd kent hij ook Joop (Jan) Koppies, een andere bekende Westfriese dam-mer. Toen Hollandia ter ziele ging werd E.D.C. (Enkhuizense Damclub) zijn club. Piet vertelt dat Hans van der Veen hem altijd trouw, vanuit Westwoud, kwam ophalen om in Enkhuizen te gaan spelen. Hans verhuisde naar Hypolitus-hoef, maar gelukkig was Bart Bouw van de Hoornse Damclub Het Probleem bereid om de door Piet gewaarde vervoerstaak op zich te nemen. Zo konden ook de Hoornse dammers met de damkunsten van Piet kennismaken.

Gevraagd naar de voor hem belangrijkste partijen en evenementen noemt Piet zijn deelname aan het Kampioen-schap van Noord-Holland in 1953. Ook zijn simultaanpartijen tegen damgrootheden als Sijbrands, Tsjitsjov en Koeperman horen daarbij. Dat Piet daarvan verloor vond hij niet erg, het was een geweldige ervaring. Maar hij verloor niet van Piet Roozenburg, juist dé Roozenburg! En dat ging op 7 mei 1949 als volgt:
Piet Roozenburg-Piet Singer, Enkhuizen, 7 mei 1949, 1-1.
Maar ook van spelsituaties zelf kon Piet genieten. Zo was er een net-niet combinatie in de partij tegen A. Bizot uit Zwaag tijdens het Kampioenschap van Noord-Holland 1953:
Piet Singer-A. Bizot, Haarlem, 3 oktober 1953
Ook Cor Westerveld (voormalig Kampioen van Noord-Holland) mocht ondervinden dat met Piet Singer niet te spotten valt:

                          
Piet Singer-Cor Westerveld, Enkhuizen, 26 september 1991, 2-0.
In de loop der (vijfenzestig!) damjaren hebben vele dammers het tegen Piet opgenomen. Regelmatig wordt er dan ook bij Probleem-dammers geïnformeerd hoe het toch met Piet Singer is! Dat komt natuurlijk ook omdat Piet naast een sportief winnaar en sportief verliezer een uiterst aimabele man is.

Naarmate de jaren vorderden speelden ervaring en routine in zijn spel een belangrijke rol, maar Piet behield altijd zijn creativiteit. Zowel positioneel als combinatief En dat tot het laatst toe. Kijk maar eens naar Piet's laatste officiële partij voor Het Probleem, waarin hij door uitgekiend positiespel schijfwinst afdwingt en het op fraaie wijze combinatief afrondt! Bedankt Piet, we zijn er trots op dat je bij onze club hebt gespeeld!
Piet Singer - Leen Bakker, Hoorn, 5 november 2002, 2-0
.
Naschrift: Piet is overleden op 4 augustus 2006

.