Intro
Onze oosterburen hebben een merkwaardig gevoel voor humor. Goed, wij begonnen met grappen maken.  Over Derrick. En daarna over Prüm die haar Schnee kwijt was. De radiostilte die daarna intreedt is die van voor de storm.  Want als de reisdag daar is slaan de Schneifel polizisten - stillen en geüniformeerden - keihard toe. Don´t mess with Derrick en blijf van de Schnee van Prüm af!

De operatie strekt zich uit tot op vijandelijk grondgebied, in Noordwijk is een brandstoftank van een NBAMM-deelnemer gesaboteerd.  En een  deelnemer wordt na een urinetest aan de grens van België en Duitsland op doping betrapt. In beide gevallen doorstaan de betrokken deelnemers de  beproevingen.

Rond de klok van kwart voor twee ´s nachts arriveert  het team De Kale Kanonnen, ze hebben zich leeg laten zuigen en vol laten gieten. Een diesel rijdt nu eenmaal  niet op benzine. Team Im Wald ist es Kald heeft het lastiger.  Een verwijzing naar dopinggebruik in Oost-Duitsland van voor de hereniging kost ze een paar uur extra oponthoud. Halfdrie ´s nachts kunnen we Im Wald ist es Kald verwelkomen op de Waldcamping in Prüm. De organisatie kan ze nog net een Weduwe Joustra aanbieden, de bodem van de fles is na het lange wachten in zicht.

Kortom, een enerverende aanloop naar de NBAMM 2011, de Nivon Bergsportgroep Amsterdam Mountain Marathon. Een oriënteringsloop over twee dagen met  volle bepakking en een bivak.

 
De NBAMM is een activiteit van de  Nivon Bergsportgroep Amsterdam (NBA).

De NBA is in de jaren zeventig ontstaan uit een groep fanatieke bergwandelaars binnen het Nivon (Nederlandse Natuur-vrienden), en is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een groep mensen die zich bezig houdt met allerlei bergsport- en andere buiten activiteiten; van een-voudige voettochten tot extreme beklim-mingen.

Voor sommigen is de NBAMM inmiddels een begrip, maar voor anderen is het volstrekt onduidelijk waar het nu voor staat en wat het inhoudt. Het staat voor de Nivon Bergsportgroep Amsterdam Mountain Marathon. Reden genoeg om het af te korten. Een ‘echte’ Mountain Marathon staat voor oriënteren, hardlopen en bivakkeren in de bergen. Bij ons is het hardlopen wandelen geworden en de bergen heuvels. We lopen gemiddeld zo’n zeventien kilometer per dag. Het oriënteren houdt in dat je een kaart krijgt en coördinaten met aanwijzingen op een apart briefje. Je tekent de coördinaten in op de kaart en loopt ze vervolgens op de ‘snelste’ manier af. Een wedstrijdelement dus, maar je kan daar ook heel relaxt mee om gaan. De aanwijzingen helpen je om de plekken te vinden. Is het zwaar? Hangt van de afstand, het terrein en de omstandigheden af. Is het leuk? Ja enorm! Het gaat ergens om. En bovendien een goede training om onder een zekere druk en bij vermoeidheid goed om te gaan met kaart en kompas.
NBAMM 21 t/m 23 januari 2011
Prüm, wo ist dein Schnee
Sidonia Heleen met een one night tent
Gasous Entrenous tekent in
Teamnaam Naam deelnemer
   
De Sidonia's Heleen Filius
De Sidonia's Marjolein Meere
De Kale Kanonnen Erik Schötker
De Kale Kanonnen Gert-Jan Obels
Gasous Entrenous Jelle Egas
Gasous Entrenous Peter Oussoren
The Frantz Connection Menno Frantzen
The Frantz Connection Saskia Frantzen
Forever Old Allard Stroo
Forever Old Eddy van Nijnatten
Die Vollmatrosen Sybren Zeilstra
Die Vollmatrosen Jochem van der Padt
Die Vollmatrosen Peter Oskam
Im Wald ist es kald Marco Rams
Im Wald ist es kald Gerben van der Eechout
Im Wald ist es kald Ronald Lankhof
W8ff Paulus Smit
W8ff Bert Hup
Zaterdag 22 januari
Nieuw dit jaar is de ´foto´. Naast de gebruikelijke coördinaten met de omschrijving van het op te sporen punt, ontvangen de deelnemers een blad met at random foto´s van deze punten. Heb je het goede punt, dan herken je de foto. Bedoeling is een gelijkende foto te maken van het object aldaar en dit dient dan als bewijs dat het punt gevonden is.  Groot voordeel is dat er geen linten opgehangen hoeven te worden. Spaart veel werk én het risico dat goedwillende zielen ze verwijderen (of onder de sneeuw  schoppen).

Het deelnemersveld is sterk. Gasous Entrenous en De Sidonia´s hebben al eerder de NBAMM gewonnen.  Maar we mogen ook nieuwe deelnemers welkom heten. Niemand weet wat we van Die Vollmatrosen verwachten mogen. Wie zijn die gasten? Forever Old heeft met ´Angry Young Man´ Eddy aan dynamiek gewonnen en verjonging doorgevoerd. En zal de Frantz Connection het hard spelen dit jaar? We gaan het zien.
Een compleet Im Wald ist es Kald
Gert-Jan Obels op post twee
Het is een spannende NBAMM. Niets is na dag één beslist. Gasous Entrenous komt met een achterstand van slechts veertien  minuten op de dagwinnaar W8ff binnen! En de Sidonia’s zitten daar weer achtendertig minuten achter.  Im Wald is es Kald doet het rustig aan, die heeft een korte en onrustige nacht gehad. De Kale Kanonnen geven de strijd op, ook zij hebben een korte nacht, het is zwaar en de voorbereiding was niet optimaal.

In het bivak horen we verhalen over de sporen van W8ff in de sneeuw. En de reuzenstappen die deze jongens maken. En dat, als je in dat geweld niet mee kan, je geen schijn van kans hebt… Is de handdoek dan toch al in de ring gegooid? Nee. Niet veel later horen we de psychologische speldenprikken door het bivak gaan. 
Vollmatrosen in het mandje
Sidonia Marjolein nog nooit zo blij met een rioolbuis
Zondag 23 januari
Het weer is ook vandaag weer prima. Er ligt wat sneeuw, maar het is goed te belopen. De eerst geklasseerde teams kennen een jachtstart, wie het eerst op het eindpunt binnen komt is winnaar!

Nu de tussenstanden bekend zijn barst de strijd pas echt los. W8ff ligt in opperste concentratie geknield op de grond. Klaar om de coördinaten in ontvangst te nemen. Het is de jongens menens, dat is duidelijk.

Dat geldt ook voor Gasous Entrenous. Het team beseft dat alleen een verrassende en slimme routekeus de winst kan brengen. Doorsteken is geen optie, het is verplicht. Als ze pal voor de neus van de Frantz Connection uit het bos opduiken is de oprecht verbaasde reactie dan ook: ‘waar komen jullie nu ineens vandaan’?
W8ff op de knietjes in de sneeuw
Die Vollmatrosen inspecteren de waterhuishouding
Die Vollmatrosen proberen de galg
Die Vollmatrosen doen iets helemaal fout. Eigenlijk verdwalen ze gewoon en dat is best lastig als je aan het oriënteren bent.  En een Duitser de weg vragen gaat je echt niet helpen.

Maar ze belanden niet in een hertenkamp. Dat doen de Sidonia’s , bezig met een handig doorsteekje, wel. Als ze er weer uit willen, staan aan de andere kant van de schutting mensen te praten. Dat kost vele kostbare minuten, want  de Sidonia’s verwachten zich niet met een ‘ik was m’n gewei verloren’ uit deze situatie te redden. Dus zien we twee stille, zeer stille dames met achter zich dreigende herten en aan de andere kant van de schutting oeverloos keuvelende buurtbewoners…

Forever Old gooit het over een totaal andere boeg. Met hun superzoomlens maken ze een foto van ‘de hoogzit’, één van de punten, om daarmee de organisatie te foppen en een substantieel stuk af te snijden. Helaas wordt hun  poging geclassificeerd als een zuivere NBAMM-schwalbe, waarmee diskwalificatie een feit is. Volgend jaar heten ze Forever Naughty, let maar op.

W8ff stormt als eerste de Stiftsklause binnen: winnaar! En wat zijn de jongens blij, want de spanning was groot met de hete adem van Gasous Entrenous in de nek. Gasous heeft ook zeer stevig gebuffeld, alles gegeven, maar moesten vandaag toch een zeven minuten extra achterstand incasseren.  De Frantz Connection verdient een eervolle vermelding, gisteren nog een vijfde dagklassering, nu derde.
Net niet genoeg om de Sidonia’s van de derde plaats overall te verdrijven, maar aldus Frantz Connection’ Saskia: ‘hiermee kan ik met een gerust hart op het schoolplein verschijnen’ (waar ze Sidonia Heleen regelmatig treft, redactie).  Im Wald ist es Kald geeft aan netjes om ’s middags drie uur de strijd te hebben onderbroken voor een ‘cup of tea’. Want aldus Im Wald ist es Kald: ‘zo zijn we dat in Engeland gewend’.

Routekeuzes worden besproken, de eerste prijs wordt uitgereikt aan W8ff.  We blikken terug op een geslaagde- en gedenkwaardige NBAMM.
Dit jaar was de organisatie in handen van Carla de Roode, Erik Schötker, Karin Moor en Leendert Bakker. Volgend jaar gaan Die Vollmatrosen het organiseren!

Karin Moor en Leendert Bakker,
Amsterdam, augustus 2011.
Winnaars NBAMM 2011: W8ff !!
  Team Tijd zaterdag   Tijd zondag   Tijd totaal  
1
W8ff
4.16
1
4.28
1
8.44
 
2
Gasous  Entrenous
4.30
2
4.35
2
9.05
 
3
De Sidonia´s
5.08
3
6.00
4
11.08
 
4
The Frantz Connection
5.45
5
5.38
3
11.23
 
5
Die Vollmatrosen
5.33
4
7.43
6
13.16
 
6
Im Wald ist es Kald
6.45
6
7.28
5
14.13
 
7
Forever Old
7.42
7
diskwal
7
diskwal
 
8
De Kale Kanonnen
gestopt
     
gestopt
 
NBAMM 2011

Uitslag en tijden
Ontvangst
Coördinaten intekenen
Struinen verplicht
Waar is dat leipe bivak ouwe
Toch blij om 'm te zien
Und das wir Vollmatrosen sein
Bivak chit chat
Warm bakkie sap
Mutsen?
Die Schnee von Prüm
Kein Titisee zum sehen
We hebben het gefikst!
Vette NBAMM
Uitslag NBAMM 2011